26 september 2011

Margot Janse

Margot Janse

Onlangs las ik in het NRC een leuk artikel over een restaurant in Franschhoek waar ik heb gegeten tijdens een fantastische reis door Zuid Afrika: ‘ Le Quartier Francais’ van de Nederlandse chefkok Margot Janse. Bijzonder is dat deze vrouw zich zonder koksopleiding ontwikkelde tot een topkok! Met altijd haar neus in kookboeken en bladen en veel uitproberen leerde ze het vak in verschillende restaurantkeukens waar ze werkte voor ze haar eigen zaak begon.

Nu staat ze in de San Pellegrino Top 50 van het Britse Restaurant Magazine, samengesteld door achthonderd deskundigen uit het restaurantwezen. De enige andere Nederlandse chefkoks die daarin voorkomen zijn Sergio Herman en Jonnie Boer. Margot kookt -wat zij zelf noemt- 100%  Afrikaans met vooral ingrediënten uit de regio. Een absolute aanrader. Le Quartier Francais is in feite de vertaling van de Zuid Afrikaanse plaatsnaam Franschhoek dat op een uurtje ligt van Kaapstad.